Hetaste platserna i Stockholm!

I denna blogg får ni följa med åtta unga skribenter, som fått i uppdrag att utforska Stockholm stad. Här kommer vi dagligen uppdatera er om sevärdheter som vi granskat. Häng med oss!

Vi besöker Dramaten, Kungsan och Riksdagen!

Publicerad 2015-06-16 17:39:00 i Allmänt,

Vi på Kungsträdgården
 
Tjatja bloggen! Idag har vi knallat runt i centrala Stockolm och haft det massvis med skoj! Vi har kickstartat med skrivningen av vår Guidebok. 
 
Den Kungliga Dramaten
Dramatens formella namn är den Kungliga Dramatiska Teatern, den är Sveriges nationalscen. Den kungliga Dramatiska Teatern byggdes under år 1902-1908. Man kan titta på teaterföreställningar som pjäser av Shakespeare och Schiller som har spelats upp länge på Dramaten och haft stora framgångar. Kända personer som Sif Ruud och Margaretha Krook har uppträtt där.

Margaretha Krook var en av 1900-talets viktigaste skådespelerskor i Sverige som hade både talang inom teaterkonst och komedi. Hon var mycket omtyckt och uppskattad, inte bara av kollegor utan även av svenska folket. Statyn som finns utanför Dramaten av henne är speciell då hennes mage är varm för att man vill förmedla värmen hon gav till alla. Hon fick en staty fredagen 17 maj den då Dramaten firade sin 214:e födelsedag med att visa uppskattning av skådespelerskan.

Dramaten är ett oerhört professionellt teaterhus där alla anställda är väldigt duktiga inom deras område, vilket vi fick se klart och tydligt under guideturen. Det absolut häftigaste som vi alla kunde enas om var att de hade bevarat den första kostymen som hade använts i en pjäs som August Strindberg hade skrivit för ca hundra år sedan. Kostymen var så gott som ny, den var i ett jättebra skick! Det unika med Dramaten är deras färgtema som bara kan hittas hos dem, blått vitt och guld. Färgerna anses vara kungliga och symboliserar kungligheterna.

 

Vår bedömning
Vi betygsatte Dramaten med 4 av 5. Vi tyckte om hur de har lyckats bevara det gamla men det var även för gammalt tyckte några av oss så vissa tycker att Dramaten borde moderniseras lite. Det enda vi tyckte var lite dystert med Dramaten var deras låga belysning, så det borde vara lite ljusare.Vi hade önskat att kunna få se en föreställning. 

  • Plats: Nybroplan, 111 47 Stockholm
  • Betyg: 4 av 5
  • Hemsida: http://www.dramaten.se/
  • + Arkitekturen var otroligt vacker.
  • - Dystert.

Kungsträdgården
Kungsträdgården var tidigare en trädgård för kungafamiljen och var inte öppen för vanliga människor. Kungsträdgården har byggts om och förändrats genom åren. Från att vara en färgrik kungaträdgård på 1600-talet, förändrades parken till en övningsplats under 1800-talets sista hälft. Efter 1796 gick Kungsträdgården igenom stora förändringar. Träd höggs ned för att lysa upp de täta gångarna, gräsmattor lades till och varmväxthuset som hade stått där tidigare förvandlades till en elegant danssal och därefter till ett vapenförråd för att till slut, innan det 1851 togs bort, omvandlas till en brunnssalong.

Först på 1700-talet fick allmänheten tillträde till Kungsträdgården. En tydlig upprustning och ombyggnad var i gång i Kungsträdgårdens norra del 1997-98 efter Aleksander Wolodarskis ritningar. Moderniseringen och renoveringen gjordes i samband med att Stockholm var kulturhuvudstad i EU. Man satte bland annat dit en stor central damm och man planterade japanska körsbärsträd. Idag kan man ha olika typer av evenemang i Kungsträdgården som till exempel utställningar, konserter och presentationer.

Vår bedömning
Vi betygsatte Kungsan med 5 av 5. Kungsan är en multifunktionell park där man kan hitta på allt möjligt oavsett årstid. Det är en vacker utsikt med en härlig social atmosfär, en perfekt mötesplats. Kungsan var helt perfekt för oss alla helt enkelt och vi gillade det! Vi intervjuade folk och majoriteten tyckte om de lättillgängliga resturangerna och caféerna och att de kunde "luncha" sig på plats. 

 

Kända citat från personer som lunchat sig på Kungsträdgården som vi intervjuade:

"Perfekt plats för att käka sin lunch en varm sommardag och snurra pennor."

"Gräset är skönt att ligga på och det är en central mötesplats i Stockholm då vi inte har några andra parker som Kungsträdgården."

Riksdagen

 
 
 Riksdagshuset är en plats för Sveriges riksdag och det byggdes mellan åren 1897–1905, och det byggdes ut 1980–1983. Själva byggnaden blev klar 1905. Riksdagen är platsen där allt bestäms, det vill säga vilka lagar som ska gälla, till exempel grundlagarna som skyddar vår demokrati. De innehåller reglerna för Sveriges stadsskick och kan helt enkelt sägas vara samhällets spelregler. Grundlagarna har därför en speciell ställning i samhället.

Innan vi fick gå in, fick vi lämna våra ytterkläder, väskor och även smycken. Sen fick vi gå igenom en säkerhetskontroll. Trots att de hade kollat och kontrollerat våra saker fick vi ändå inte ha dem på oss, vi var tvungna att lämna allt i bevaringsskåp. Deras säkerhet var mycket hög. Vi hade dessutom en vakt som följde oss omkring vart vi än gick under den guidade visningen.


Visste ni att det är där alla lagar stiftas, att det är där budgeten bestäms och att riksdagen har koll på regeringen? D
et är de tre viktigaste sakerna som riksdagen gör. Vi tittade runt och fick se på många olika rum, exempelvis de två kamrarna och finansutskottet vilket var ett bibliotek. I finansutskottet sitter det 17 ledamöter och det parti som har de flesta rösterna får ha flest sittplatser. Där diskuterar politikerna om bland annat de ekonomiska frågorna och betygsystemet. Kvinnan som guidade oss sa att det finns andra utskott som miljöutskottet, socialutskottet med flera.
De två kamrarna är där ledamöterna sitter och röstar och bestämmer om budgeten och om lagarna. Ena kammaren var med färgerna röd/brun vilket var den lilla kammaren och den andra var blå/brun vilket var den stora kammaren. I den stora kammaren fanns det en stor vävd duk på 54kvm uppsatt på väggen bakom talmannen, som ska föreställa Sveriges landskap. Den är gjord av textilkonstnären Elisabet Hasselberg Olsson.

 

Vår bedömning
Vi betygsatte Riksdagen med 4 av 5 på grund av att byggnaden mot Stockholms slott var väldigt vacker, men däremot tyckte vi att de nybyggda delarna av riksdagen krockade med den gamla stilen vilket gjorde att man kände sig förvirrad över vilket årtal själva byggnaden uppstod. Den har ju fortfarande samma funktion idag som förr och att ha en modernare "del" av byggnaden ändrar inte funktionen. Vi fick en guidad visning på riksdagen till slut vilket fick oss att ändra betyget som vi hade satt innan, vilket var 2 av 5. Dock satte vi inte fullpott på riksdagen på grund av att den moderna stilen och den gamla stilen krockade och att vi inte kände oss välkomna. Det fanns vakter överallt som höll koll på oss och de bemötte oss väldigt arrogant även fast de sa "Välkomna". Menade de verkligen att vi var välkomna, eller var det bara ett skämt?
Vi fick inte gå ner och titta där talmannen sitter och vi fick inte vara nära väven och kolla noga på den. Men det positiva var att vi fick röra sakerna som fanns där.

Tips
Om ni känner er sugna på att se hur det ser ut i Riksdagshuset, finns det gratis guidade visningar mellan den 22 juni och den 21 augusti. Visningarna på svenska går kl 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 och kl 15:30. De tar emot 28 personer per visningstillfälle och man ska gå dit tio minuter innan på grund av säkerhetskontrollen. Kom ihåg att ta med er en tia till bevaringsskåpet!

  • Plats: Riksgatan 1, 100 12 Stockholm
  • Betyg: 4 av 5
  • Hemsida: http://www.riksdagen.se/
  • + Vi fick gå runt inne i riksdagen.
  • - Vakten var alldeles för övervakande så vi kände oss inte direkt välkomna

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela