Vasamuseet

Vasa är ett kungligt regalskepp, dvs det ska vara det skeppet som åkte längst fram på en flotta och visade Sveriges makt ute till havs och därför kan man se många skulpturer och extra mycket utsmyckning på skeppet.
Skeppet var gigantiskt
Skeppet är 69 meter långt, 53 meter högt och 12 meter brett.
I varje kanonport fanns det 56 kanoner och de vägde ett ton var. Vasa vägde 1200 ton sammanlagt och var byggt av massiv ek. Den väger idag 100 ton för att alla kanoner har tagits bort. 98 % av skeppet på museet är det ursprungliga skeppet. Vissa delar som till exempel master har lagts till för att man ska kunna bevara det väl. De ljusare delarna är rekonstruktioner. Vasaskeppet är ett arkeologiskt historiskt objekt som kan berätta något om vår historia.
Skeppet byggdes 1626. Det var 400 män som byggde skeppet och det tog två år för skeppet att bli klart för segel. Gustav II Adolf hade bestämt att skeppet skulle byggas för kriget på grund av att kungen Sigusmund i Polen ville bli kung i Sverige. Gustav II Adolf och Sigusmund var nämligen kusiner och de bråkade om den svenska tronen, men på ytan sa man att kriget var mellan protostanter alltså Sverige och de katolska, alltså Polen.
Kriget mellan Polen och Sverige
Sverige var mäktigt under stormaktstiden och de ville bli mäktigare. Den 10 augusti 1628 skulle Vasa segla ut ur hamnen och åka ner för sjön. Kungen hade förbeställt detta skepp för ett krig mot Polen. Kungen hade åkt ner till Polen och väntat på skeppet för att starta kriget så fort skeppet skulle anlända till Polen. Många stod och väntade för att se skeppet åka. Efter 20 minuter kom det en vindpust från Södermalm som gjorde att Vasa började kränga, men man kunde stabilisera skeppet. Då kom det en till vindpust som krängde till ordentligt och gjorde att vatten kom in i portarna som fick skeppet att börja sjunka.
Kungen fick reda på detta två veckor senare och blev frustrerad då det var Sveriges viktigaste skepp. Kungen såg till att det blev rättegång och kallade in kaptenen och arkitekten och ville ta reda på varför skeppet sjönk, så han startade en utredning. Som svar fick han att männen hade följt kungens order. Där kommer det in varför skeppet sjönk, kungen hade ganska sent bestämt att han ville ha två kanondäck. Ett år efter att man hade börjat bygg la man till ännu ett till kanondäck som ledde till att skeppet blev tyngre och instabilt. Skeppet var för smalt och för högt för att kunna balansera vikten av all krigsutrustning.
Många skulpturer på skeppet finns fortfarande bevarade och de visar olika motiv som till exempel grekiska gudar, romerskt, gotiskt etc. 

När Vasa drogs upp var man tvungen att pussla ihop det och duscha det i 17 år för att allt vatten som trängt in i träet skulle "gå bort". Sedan skulle den torka i sju år.
Museet öppnade 1990. På sommaren är det väldigt mycket turister så vi rekommenderar att man går dit på hösten eller under vintern för att det är mindre turister då. Tyvärr får man inte gå in i skeppet utan det är endast kungafamiljen, personalen och Nobelpristagare som får besöka skeppet.
Vår bedömning
Vi ger Vasamuseet 4 av 5 för bra och intressant fakta och man får veta hur de såg ut i skeppet. Det fanns även möjlighet att se en film om skeppet. Dock var det lite väl mörkt och väl mycket folk.
- Plats: Galärvarvsvägen 14
- Betyg: 4 av 5
- Hemsida: http://www.vasamuseet.se/
- + Otroligt att de bevarat skeppet så länge.
- - Dålig belysning