Hetaste platserna i Stockholm!

I denna blogg får ni följa med åtta unga skribenter, som fått i uppdrag att utforska Stockholm stad. Här kommer vi dagligen uppdatera er om sevärdheter som vi granskat. Häng med oss!

Kungliga slottet

Publicerad 2015-06-22 21:23:00 i Allmänt,

Det Kungliga slottet är som ett stort museum.

Branden som drabbade slottet
Det kungliga slottet byggdes 1728 för att det gamla slottet, Tre Kronor, brann ner 1697. Slottet är byggt i barockstil som var en stor trend på den tiden. Slottet designades av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre (det spekuleras även om att arkitekten Tessin på något sätt hade med branden att göra eftersom han ivrigt ville bygga om det gamla och fula slottet som tillhörde medeltiden). Han inspirerades utav stilen i Rom som han hade besökt och han tog med sig den väldigt populära stilen hem till Sverige. Det nya slottet som han lovade att bygga på sex år dröjde istället till ca 60 år! Kungafamiljen bodde på slottet fram till 1981 och flyttade på grund av att slottet var för litet. De flyttade till Drottningholms slott och bor där på den södra delen. Idag används slottet främst till representation och fester. Flaggan hissas för att visa att kungen befinner sig i landet. De som jobbar på slottet är tjänstefolk, det vill säga de som arbetar med det som tillhör slottet och till exempel de olika festerna. Två andra exempel är den stora vaktstyrkan såsom högvakten som bevakar slottet, samt att guider jobbar där. På slottet finns det 1430 rum och av dem har 660 rum fönster, fördelat på sju våningar. Det är bara några få delar av slottet som man kan bo i, då resten är arbetsrum och kontor. 
slottet finns även museum såsom skattkammarenlivrustkammaren och museum  Tre Kronor. Kungafamiljen befinner sig  slottet endast när det är fest eller representationsmiddagar

 

Kändaste rummet
Det mest kända rummet på slottet heter konseljsalen. Fram till år 1974 hölls det rådsmöten en gång i veckan i denna sal. Sedan 1974 hålls det informationsrådsmöten tre till fyra gånger per år, där politikerna informerar den svenska stadschefen (Kungen och hans tronföljare kronprinsessan Viktoria) om olika beslut som har fattats.

 

Slottets tre största rum
Det största rummet i det Kungliga Slottet heter Rikssalen. Fram till 1974 höll man riksdagens högtidliga öppnande i den salen och det var kungen som höll i riksdagen. Fram till 70-talet hade kungen en annorlunda roll i Sverige. På 70-talet ifrågasattes monarkin av folket och då bestämdes det att kungen bara skulle ha en ceremoniell position. Därför togs alla politiska funktioner bort från honom.

Slottskyrkan är slottets andra största sal och efter Slottskyrkan är Vita havet slottets tredje största sal, som är en stor sal med guldfärgade väggar. Kronprinsessan höll sin bröllopsfest i Vita havet och Prins Carl Philips bröllopsmiddag hölls i Vita havet. Självaste festen hölls på Carl den elftes galleri där även andra evenemang hålls, som till exempel officiella middagar vid statsbesök, efter riksdagsval och middag endast för Nobelpristagarna.

Vår bedömning
Vi betygsatte slottet med 5 av 5. Guiden var otroligt duktig och svarade mer än gärna på alla våra frågor som vi bombarderade henne med, och hon gick även in på djupet med våra frågor. Hon fick oss att lyssna nyfiket och fick allt att låta intressant. Slottet var väldigt vackert och i bra skick för att vara så gammalt. Det vi tyckte allra mest om var att de fanns många grejer där som faktiskt har använts av personer som bott/befunnit sig i slottet, personer som kungligheter, politiker, kändisar osv. De flesta museeum brukar oftast ha kopior men för det mesta var allt originellt i slottet. Man fick även sitta ned och ta med sig uppvikbara stolar som man kunde bära runt på ifall man blev trött vilket var en stor tumme upp. I helhet var slottet jätteintressant där vi fick mycket information och det var även hur vackert som helst!

  • Plats: Slottsbacken 1, Gamla stan
  • Betyg: 5 av 5
  • + Guiden var otroligt duktig och svarade på alla frågor.
  • - Ingenting

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela